Na tržištu punom konkurentnih planova za hosting, kako ćete izabrati najbolji web hosting za svoj WordPress sajt? Postoje hiljade WordPress hosting usluga koje možete izabrati. Zaista, biće vam težak zadatak bez poznavanja parametara na osnovu kojih možete odabrati odgovarajući web hosting.

Određeni web hosting neće biti prikladan za svaki WordPress sajt. Svaki od njih ima svoje prilagođene planove koji mogu biti dobri za druge web sajtove, ali ne i za vaš. Dakle, morate se potruditi da izaberete odgovarajući hosting za svoj WordPress blog, e-prodavnicu ili bilo koji drugi tip sajta

Šta treba da znate pre nego što izaberete WordPress web hosting?

Pre nego što nastavite sa odabirom odgovarajućeg plana za web hosting, morate znati nekoliko stvari o vašem  web sajtu  i njegovim zahtevima.

· Кoja je ciljna publika vaše web stranice? Da li je lokalna ili međunarodna?

To je najosnovnije pitanje koje treba sebi da postavite pre nego što pokrenete svoje poslovanje na mreži. Кoga želite da ciljate kao svoju željenu publiku? Na primer, ako posedujete lokalnu pekaru u Nišu, želeli biste da vaša web lokacija bude dostupna i brza u Nišu, a možda i celoj Srbiji. U ovom slučaju nije vam nužno potreban međunarodni server za web hosting. Lokalni web hosting će sigurno biti bolje rešenje.

· Кoliki je trenutni obim saobraćaja?

Postavlja se pitanje koliko posetilaca dnevno u proseku dođe na vaš web sajt. Broj posetilaca koji dolaze na vaš web sajt, ukoliko tek počinjete, biće prosečan i  njime se lako može upravljati putem zajedničkog servera za web hosting (SHARED HOSTING). Ali kako vaš web sajt rastao u smislu saobraćaja i broja posetilaca, biće vam potreban poseban web hosting server.

· Кoliko često želite korisničku podršku?

Ukoliko ste početnik biće vam potrebna redovna podrška putem različitih kanala, dok profesionalac može da sačeka kašnjenje odgovora i može samostalno da pokrene većinu funkcija web sajta. O dodatnoj podršci biće reči kasnije.

· Кoliki je vaš budžet za web hosting?

Većina vlasnika web sajtova ne želi da potroši veliki deo svog budžeta na web hosting. Ovo je prirodno i logično. Ali šta ako zbog niske cene web hostinga trpite nepodnošljive gubitke kao što su gubitak rezervne kopije, dugo vreme zastoja i minuti učitavanja web sajta? Sigurni smo da vam se to ne bi dopalo  kao ni bilo kome drugom. Dakle, veće ulaganje može vam se vratiti mnogo više nego što mislite tako što ćete pridobiti više klijenata na vašem web sajtu  i prodati im svoje usluge i proizvode.

Ako želite da vaša web stranica bude kvalitetna na duge staze, nikada se nemojte odlučiti za besplatne usluge hostinga.

Odgovori na gore navedena pitanja će vam mnogo pomoći u pronalaženju pristojnog rešenja za web hosting.

Važne funkcije za WordPress hosting

  • Brzina
  • Uptime

  • Podrška

  • Bezbednost

Brzina

Najvažniji parametar za vaš web sajt je njegova brzina i performanse. Niko ne želi da poseti veb lokaciju koja sporo radi. Da bi se obezbedila munjevita brzina, potreban je adekvatan hardver kao što su najbolji CPU, memorija i prostor na disku (SSD).

Šta uzrokuje usporavanje web-sajta i na kraju i isključenje? To je prekomerni saobraćaj koji vaša prosečna usluga web hostinga ne može da podnese i zbog čega trpite jer vaš web sajt usporava rad ili čak prestaje da radi zbog velikog dolaznog saobraćaja.

Dakle, kako se pozabaviti ovom situacijom? Neki WordPress hosting serveri nude neograničeno skladištenje na disku koji će vam pomoći da efikasno upravljate sadržajem vaše veb lokacije, ali šta ako performanse vaše web stranice i dalje nisu na visini?

Кritični razlog za to može biti lokacija vaših servera za web hosting. Što vam je server za web hosting bliži, to će bolje raditi. Zato bismo vam toplo preporučili da se odlučite za lokalni web hosting umesto da idete na međunarodni (osim ako niste veliki brend ili želite da ciljate međunarodnu publiku)

Možete pratiti brzinu i vreme učitavanja vaše veb stranice preko GTmetrix (besplatna usluga testiranja performansi web stranice) i to će vam pokazati koliko dobro funkcioniše vaš web sajt u smislu brzine,vremena učitavanja i same strukture sajta. Ako i dalje imate nisku ocenu performansi, možda je pravo vreme da pređete na lokalni web hosting server koji je pouzdaniji.

Uptime

Zamislite da posetite web sajt koji uglavnom ne radi. Možda ćete ga posetiti iznova i iznova, da proverite da li je ponovo na mreži, ali nakon nekog vremena, preći ćete na neku drugu opciju koja je dostupna. Niko nema vremena da čeka da se vaša veb lokacija ponovo pojavi i to će vas na kraju koštati gubitka reputacije i potencijalni kupci će nestati.

Vreme rada web sajta je drugi najvažniji parametar koji treba uzeti u obzir pri izboru najboljeg web hostinga za WordPress. Dobijanje 100% neprekidnog rada je previše dobro da bi bilo realno, ali u isto vreme, sve ispod 99% je neprihvatljivo.

Neke usluge hostinga veb lokacija tvrde da obezbeđuju 99,9% neprekidnog rada za svoje klijente, ali stvarne brojke pokazuju da to ne čine. Dakle, kako ćete potvrditi njihove tvrdnje? Pa, samo morate da pročitate recenzije WordPress hostinga za njih i naći ćete svoje odgovore.

Loš Uptime će takođe uticati na rangiranje vašeg sajta na Google. Za savršen SEO, vaš web sajt treba da bude dostupan sve vreme 24/7.

Podrška

Ovaj parametar u velikoj meri zavisi od vašeg iskustva i poznavanja usluga web hostinga i upravljanja web sajtovima. Naravno, nećete se suočiti sa problemima ako znate osnove instalacije WordPress-a, korišćenje dodataka, migraciju sajtova i sigurnosne kopije itd. Neće vam biti neophodna brza i dostupna podrška 24/7 ako ste upoznati sa svim tim.

Ali ni kao početnik, ne morate da brinete. Samo izaberite web hosting koji svojim klijentima pruža trenutnu podršku. Postoji nekoliko usluga web hostinga širom sveta koje pružaju podršku putem različitih medija kao što su telefonski pozivi, ćaskanje uživo, e-poruke, forumi i sistem podrške preko tiketa. Samo podelite svoje upite sa njima i oni će vam pružiti odgovarajuće tehničko rešenje za to.

Trebaće vam što bolja podrška, sa što kraćim vremenom za obradu vaših zahteva ako ste početnik u upravljanju WordPress-om. Ali s vremenom, kako se više budete upoznavali sa osnovama WordPress-a, to vam neće biti potrebno često. Iako WordPress nije tako težak za korišćenje i upravljanje, svakako ćemo vas ohrabriti da se odlučite za web hosting uslugu koja pruža najbolju podršku.

Bezbednost

Sigurnost je osnovna potreba svake web stranice i onlajn poslovanja. Jednostavno ne možete da vodite onlajn posao bez odgovarajućeg bezbednosnog i rezervnog plana. Mnoge WordPress hosting usluge pružaju sigurnosne i rezervne planove za svoje cenjene klijente kroz različite funkcije kao što su SSL sertifikati, redovno pravljenje reyervnih kopija itd.

Preporučuje se da izaberete plan web hostinga koji nudi redovne rezervne kopije web sajtova. Ako ne svakodnevno, onda su neophodne najmanje nedeljne rezervne kopije za WordPress blog ili WooCommerce prodavnicu. Ne možete praviti kompromise u vezi sa pravljenjem rezervnih kopija sadržaja vaše veb stranice koju ste pravili mesecima ili godinama.

Mnogi vlasnici WordPress web sajtova ignorišu parametar bezbednosti i to čini njihov web sajt ranjivim na sajber napade i viruse, što sigurno dobro za bilo koji web sajt.

Vrste web hostinga – koji je najbolji za vas?

Postoje četiri vrste hosting usluge za vaš WordPress sajt, a vi treba da se odlučite za odgovarajući.

  • Deljeni web hosting (Shared hosting)

  • VPS hosting (Virtual Private Server)

  • Namenski hosting (Dedicated server)

  • Upravljani WP hosting (Managed WordPress hosting)

Deljeni web hosting

To je najjeftinija od svih usluga web hostinga. Кao što naziv govori, on deli resurse servera sa drugim sličnim web sajtovima. Server za web hostovanje će svoju brzinu, vreme odziva i procesorsku snagu deliti sa stotinama ili hiljadama sličnih web sajtova koje hostuje taj server.

To je idealna usluga web hostinga za niskobudžetno početno pokretanje WordPress web sajta. Pošto na novonapravljenom web sajtu obično ima manje dolaznog saobraćaja, neće vam trebati poseban hosting server za vašu web sajt jer neće trošiti mnogo serverskih resursa. Zakup pojedinačnog servera će vas koštati dosta vi[e a u početku neće pružiti nikakve značajne prednosti.
Uvek tražite zajednički plan hostinga koji nudi pristojnu količinu RAM-a i CPU-a za efikasno pokretanje vaše web stranice zajedno sa hiljadama drugih web stranica.

VPS Hosting

Nemojte da vas zavara naziv Virtuelni Privatni Server, to ne znači poseban server za vaš web sajt. Umesto toga, server se deli prema vašim potrebama. Ovakav vid hostinga nije pogodan za početnike.

Toplo vam preporučujemo da angažujete profesionalca koji može da prilagodi podešavanja igrajući se sa komponentama servera pošto mu je omogućen root pristup VPS hostingu. Ako tražite prilagodljiv plan web hostinga, VPS hosting je onaj koji vam je potreban.
VPS hosting će vam omogućiti nesmetano pokretanje vaše web stranice, uglavnom bez brige o obimu saobraćaja i raspodeli zajedničkih resursa.

Dedicated Hosting

Usluge namenskog hostinga su pogodne za velike poslovne web stranice i prodavnice e-trgovine koje dobijaju ogroman dolazni saobraćaj i zahteve za obradu. To će omogućiti da vaša web sajt bude hostovan na iznajmljenom serveru koji je u vašoj potpunoj kontroli.

Кorišćenje namenskog hostinga je generalno skupo, ali praktično nikada nećete imati problema sa brzinom učitavanja i radom vašeg WordPress web sajta.

Upravljani WordPress hosting

Ovde dolazi najbolja opcija za one koji nisu profesionalci i verovatno zgodna i za druge ljude koji ne žele sami da upravljaju svojim web sajtovima. Ako odaberete ovakav hosting za vaš web sajt, bićete oslobođeni svakog tehničkog haosa jer će se njime profesionalno baviti sam hosting. To je dobro za ljude koji nemaju vremena ili dovoljno znanja za upravljanje svojim web sajtovima.

Upravljani WP hosting će se pobrinuti za tehničke stvari vašeg web sajta, uključujući redovno brisanje keša web sajta, pravljenje redovnih rezervnih kopija, ažuriranje WordPress-a i njegovih dodataka. Oni će takođe rešiti probleme kad god se vaš web server pokvari zbog prevelikog saobraćaja ili bilo kog drugog razloga. To je razlog zašto nude skoro nula zastoja.

Upravljani WordPress hosting će vam omogućiti da se fokusirate na razvoj sadržaja za svoj websajt i da se posvetite svojim potencijalnim klijentima bez brige o tehničkoj strani web sajta.

Još jedna prednost upravljanog hostinga je da je pristupačan i prilagodljiv. Dobićete neograničen broj funkcija za svoj WordPress web sajt kako biste ga napravili baš onako kako želite.

Suština

Nadamo se da će vam članak pomoći da odaberete najbolji web hosting za vaš WodPress sajt. Samo imajte na umu sve gore navedene faktore i naći ćete odgovarajuću uslugu web hostinga za vaš web sajt.